goofy
Goofy's carrière is eigenlijk bij toeval begonnen. In het filmpje Mickey's Revue uit 1932 maakt hij deel uit van het publiek dat naar een voorstelling van Mickey zit te kijken. Hij zag er tijdens dit optreden nog niet uit zoals we hem nu kennen. Hij had bakkebaarden en droeg een knijpbrilletje op zijn neus.
Goofy's stem
Hij had geen tekst, lachen was het enige wat hij in dit filmpje mocht. "Yuk-yuk-yuk," klonk het voortdurend. Het was de stemmenkunstenaar Pinto Colvig die Goofy zijn stem leende. Goofy's lach werkte zo aanstekelijk dat het bioscooppubliek iedere keer opnieuw meeschaterde. Goofy werd dus op dezelfde manier beroemd als Donald Duck, die twee jaar later met zijn rare gekwaak alle harten zou stelen.
Goofy, Mickey en Donald
Hoewel Goofy in eerste instantie als kameraad van Mickey werd neergezet, duurde het niet lang voordat ook Donald Duck goede maatjes met hem werd. In tientallen films spelen Mickey, Goofy en Donald de sterren van de hemel.
Goofy in de strip
De dagelijkse stripverhalen die als vervolgverhaal in de kranten verschenen, volgden deze lijn. Tekenaar Floyd Gottfredson liet het drietal jarenlang samen optreden. In de latere complete stripverhalen, die in de maand- en weekbladen werden gepubliceerd, scheidden hun wegen zich echter.
Van oen tot kluns
Goofy werd in het begin neergezet als iemand die een tik van de molen had gekregen. Een dorpsgek die zich door iedereen in de maling liet nemen. In de loop der jaren vol films en stripverhalen veranderde dit echter. Goofy werd een beminnelijke, niet al te snuggere kluns, in plaats van een halvegare. In de eerste films en strips heette Goofy trouwens nog Dippy Dawg. Vanaf Mickey's Orphans (1934) luistert hij naar de naam Goofy.
Eigen tekenfilms
Goofy werd zo populair dat hij in 1939 zijn eigen tekenfilmreeks kreeg. De eerste was Goofy and Wilbur, waarin Goofy samen met zijn huissprinkhaan gaat vissen. Colvig werkte in deze jaren niet meer voor Disney, en het was erg moeilijk om een goede stem voor Goofy te vinden. Daarom besloot men voor de Goofy-filmpjes een vertelstem te gebruiken, een zogenaamde voice-over.
Goofy als instructeur
Wat volgde was een hele serie instructiefilmpjes, waarin de vertelstem iets uitlegt terwijl Goofy dit op zijn bekende slungelige wijze uitbeeldt. Door de jaren heen heeft Goofy "lesgegeven" in veiligheid op de snelweg, opvoeden, zeilen en vele sporten.
Goofy als Hercules De instructiefilmpjes waren de inspiratie voor de stripserie A Goofy Look At…, die in de jaren '80 werden gemaakt. In Nederland verschenen deze strips ook in Mickey Maandblad onder de titel Goofy Geeft Les. Ook is er een hele serie strips gemaakt waarin Goofy de rol speelt van een bekende figuur uit de geschiedenis, zoals Hercules en Galileo.
Een hoop vrienden
In de meeste strips van tegenwoordig helpt Goofy speurneus Mickey in het oplossen van grote zaken. Ook gaat hij vaak op pad met Karel Paardepoot. In veel Amerikaanse zondagstrips uit de jaren '50 en '60 beleeft Goofy avonturen met Leo de Beo. In Nederland kennen we deze vogel niet echt goed meer, al zien we hem af en toe wel eens in de Italiaanse verhalen uit de pockets voorbij komen.
Goofy geeft les
Sinds 1999 bestaat er een nieuwe versie van Goofy Geeft Les, die gemaakt wordt op de Nederlandse redactie door redacteur Jos Beekman en tekenaar Michel Nadorp. Zij hebben Goofy al laten lesgeven in uiteenlopende zaken als tandenpoetsen, goede manieren, internet en griezelen.
Goofy Junior
In sommige tekenfilms heeft Goofy ook een zoontje. Goofy Junior verscheen voor het eerst in Fathers Are People uit 1951, maar krijgt in de jaren '90 een grotere rol in de televisieserie Goof Troop. In deze serie heet hij Max en woont hij met zijn vader in het stadje Spoonerville. En hun buurman is niemand minder dan Boris Boef, die in deze serie de rol van autoverkoper heeft.
Dingo
Wist je trouwens dat Goofy een dingo is? Dat is tenminste het dier dat de Disney tekenaars als voorbeeld namen toen ze Goofy ontwierpen. Raar, maar waar. Want Goofy en de dingo lijken nauwelijks op elkaar. De dingo was een soort huishond voor de aboriginals, die hem duizenden jaren geleden uit Azië hebben meegenomen naar Australië. Daar is deze huishond langzaam verwilderd.
Goofy wie?
Je hoeft niet lang na te denken hoe Goofy aan zijn naam komt. Het Engelse woord "goofy" betekent namelijk sullig of mal. In sommige landen heet onze slungelige vriend anders.
Kijk maar:
Denemarken: Fedtmule
Spanje: Tribilín
Estland: Kupi
Finland: Hessu Hopo
Frankrijk: Dingo
Indonesië: Gufi
IJsland: Guffi
Italië: Pippo
Letland: Spruksts
Noorwegen: Langbein
Portugal: Pateta
Maak jouw eigen website met JouwWeb